Site icon Gyermekkel vagyok

Az okos leány rövid mese

Az okos leány rövid mese

 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy molnárnak okos lánya, aki olyan okos volt, hogy hetedhét országra elment a híre. Meghallja ezt a király. Odaüzen, hogy van neki a padlásán  egy százesztendős kendere, fonja meg azt a leány selyemcérnának.

A leány erre visszaüzent a királynak, hogy van nekik egy százesztendős sövénykerítésük, csináltasson a király abból aranyorsót, akkor szívesen megfonja az aranyfonalat, mert azt csak nem kívánhatja a király, hogy a drága aranyfonalat faorsón fonja meg.

Tetszett a királynak a felelet, így megint üzent a leánynak, hogy van neki a padláson egy lyukas korsója, foldozza meg, ha tudja.

A leány így felelt a királynak, hogy fordíttassa ki a király a korsót, mert az öregapja se hallott olyat, hogy a színéről foldoztak volna meg valamit. Ez a felelet még jobban megtetszett a királynak, így arra kérte a leányt, hogy menjen el hozzá, de menjen is meg ne is, köszönjön is meg ne is, vigyen is ajándékot meg ne is.

Az okos leány elkérte az apjától a szamarát, felült a hátára, s úgy ment a király elé. Otthon megfogott egy galambot azt két szita közé tette, és elvitte magával.

Mikor aztán a király elébe ért egy szót sem szólt a leány, hanem meghajolt, majd a galambot a szita közül elrepítette. Így aztán ment is, nem is, köszönt is, meg nem is, vitt is ajándékot, meg nem is.

A király úgy megszerette az okos leányt, hogy mindjárt feleségül vette.

 

További rövid szöveges mesék ide klikkelve találhatók.

 

Gyermekkel vagyok

 

Exit mobile version