Site icon Gyermekkel vagyok

Édes palacsinta recept

Édes palacsinta recept

Édes palacsinta recept lépésről-lépésre

 

Készítse el Ön is az édes palacsinta recept alapján ezt az egyszerű, de szinte mindenki által kedvelt finomságot különböző töltelékekkel.

Hozzávalók 15 darab palacsintához

 

 A palacsinta tészta elkészítése

 

A palacsinta tészta elkészítéséhez egy tálban összekeverjük csomómentesre a 2 egész tojást, a kristálycukorral, a sóval. Ezt követően fokozatosan hozzáadagoljuk a lisztet és a tejet, majd tovább kavarjuk robotgéppel vagy habverővel, vigyázva szintén arra, hogy ne csomósodjon össze a masszánk. Ez bármelyik palacsinta recept elkészítésénél lényeges!

A palacsinta tészta híg, tejszín sűrűségű legyen. Ha nagyon sűrűsnek találjuk akkor hígíthatjuk tejjel vagy szénsavas vízzel még. Ha híg, „gyenge” a palacsinta tészta masszánk, akkor még egy tojással vagy tésztával elkevert liszttel sűrűsíthetjük.

Ha készen van a tejszín sűrűségű palacsinta tésztánk, azt 40 percig pihentetjük.

Pihentetés után a palacsinta sütőnket felmelegítjük, pici olajat csurgatunk bele, majd egy kis merőkanálnyi palacsinta tészta masszát öntünk a sütőbe. A masszát elegyengetjük a sütő körkörös mozgatásával.

Először készítsünk egy próbasütést melyből láthatjuk, hogy megfelelő állagú lett-e a palacsinta tésztánk.

Sütés során, amikor a tészta széle pirulni kezd, azt palacsintalapáttal, vagy széles pengéjű késsel megfordítjuk. A másik oldala már pillanatok alatt megpirul. A palacsinta forgatásánál ügyeljünk arra, hogy pl. kés, villa és egyéb ilyen fém eszköz esetén a palacsintasütőnk felületét megsérthetjük.

Az elkészült palacsintákat ízlés szerint tölthetjük kakaóval, lekvárral, a manapság eléggé divatos és persze a gyermekek egyik kedvenc édességével, a nutellával, vagy épp banánnal, túróval, dióval, stb…. A mi családunkban a  Nutella és banán karikás töltelék kombinációja eléggé kedvelt.

 

 

A töltelékkel ellátott palacsintát csavarjuk fel és már fogyaszthatjuk is.

Tipp: A tűzhely lángja ne legyen túl erős, mert a tészta sok zsiradékot vesz fel és megég.  A jó palacsinta papírvékony.

Túrótöltelék a palacsintához

 

A túrót szitán törjük át, keverjük hozzá a tojássárgáját, a felvert tojásfehérjét, az 1 evőkanál tejfölt, a cukrot, és kevés reszelt citromhéjat ízlés szerint. Ha elkészültünk az elegyünkkel  töltsük a túrótölteléket a palacsintára.

Az édes palacsinta recept elkészítésekor gyermekünket is bevonhatjuk, a palacsinta tészta hozzávalóinak adagolásakor, a töltelékek kiválasztásnál. A palacsinta sütését persze ne bízzuk gyerekekre, illetve a gyermek életkortól függően mindig tartsuk távol a sütő felülettő, soha ne hagyjuk őket felügyelet nélkül!

További sütemény recepteket ide kattintva talál.

 

Gyermekkel vagyok

 

 

Exit mobile version