info[kukac]gyermekkelvagyok.hu

Farkastanya rövid mese

Farkastanya

 

Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperencián is túl, volt egy tojás, aki elindult a nagy világba. Görgött, görgött, egyszer csak találkozott egy kacsával.

Azt kérdi tőle a kacsa: – Hová mégy, tojás koma?

– Megyek világra.

– Én is megyek, menjünk együtt.

 

Mennek, mendegélnek, találkoztak egy kakassal. Hová mentek, kacsa koma?

 – Megyünk világra.

– Én is megyek, menjünk együtt.

Megint mennek, mendegélnek, találkoztak egy tűvel.

– Hová mentek, kakas koma?

– Megyünk világra.

– Én is megyek, menjünk együtt.

 

Megint mennek, mendegélnek, találkoztak egy rákkal.

– Hová mentek, tű koma?

– Megyünk világra. – Én is megyek, menjünk együtt.

 

Megint mennek, mendegélnek, előtalálnak egy lovat, végre pedig egy ökröt.

 

Mentek-mendegéltek, egyszer rájuk esteledett, így a közelben lévő házikóba bementek, majd ki-ki lefeküdt a helyére.

 

A tojás belefeküdt a tüzes hamuba. A kacsa meg a kakas felültek a kandalló tetejére. A rák belemászott egy dézsa vízbe. A tű a törülközőbe szúródott bele. A ló lefeküdt a ház közepére, az ökör meg az udvarra.

 

Egyszer jön ám haza a tizenkét farkas, akiké a kis ház volt. A legöregebb még messziről elkezdett kiabálni: –Idegen szagot érzek! Ki mert bemenni a házunkba? Volt köztük egy hányaveti, az azt mondta, hogy ő bemegy, ha ezer ördög van is odabent, nem fél ő semmitől. Be is ment.

 

Legelőször is a kandalló tetején kereste a gyújtófát, hogy majd mécsest gyújt, de a kakas meg a kacsa elkezdtek lármázni, akkor belenyúlt a hamuba, hogy majd parazsat keres, de a tojás elpukkant, szaladt a dézsához mosakodni, ott meg a rák csípte meg ollójával, azután szaladt a törülközőhöz, ott meg a tű szúrta meg, nagy ijedten a ház közepére ugrik, ott a ló rúgja oldalba, amint szaladt kifelé, az ökör is nekiesett, felkapta a szarvára, az udvar közepére lökte.

 

Erre elkezdett ordítani, mint a fába szorult féreg, szaladt a többi farkasokhoz. – Jaj, fussunk, fussunk! Égszakadás! Földindulás! Valamennyi ördög, mind odabent van. Nyúlok a hamuba, Meglőnek puskával. Szaladok dézsához, Megvágnak ollóval. Kapkodok kendőhöz, Banya szúr tűjével. Futok ajtó mellé, Kilöknek lapáttal. Szaladok az udvarra, vesznek vasvillára! Egy kiált: Hep-hep-hep! Más ordít: Add feljebb! Akkor nagyot estem, Bezzeg jaj volt nekem.

Akkor nekiindultak, még most is szaladnak, ha meg nem álltak.

 

További rövid szöveges mesék ide klikkelve találhatók.

 

Gyermekkel vagyok

gyermekkelvagyok.hu