Házi készítésű hamburgerzsemle recept, ízletes, finom, puha zsömle hamburgerünk ízletes elfogyasztásához.
A házi készítésű hamburgerzsemle hozzávalói
- 2 dl langyos tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 40 gr. olaj
- 1 tojás
- 100 gr. natúr joghurt
- 60 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 1 tojás a zsemlék kenéséhez
A házi készítésű hamburgerzsemle elkészítése
- Az élesztőt a cukorral a langyos tejben kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. Ha „hólyagos” a teteje akkor már jó az élesztő állaga.
- A többi hozzávalót mérjük ki egy nagy tálban.
- Ha az élesztő felfutott azt is hozzáöntjük a tálban lévő hozzávalókhoz.
- Lágy, hólyagos tésztát dagasztunk, a joghurtot csak a végén adjuk hozzá. Ha a robotgépünk dagasztó szárát használjuk ehhez a művelethez, akkor kb. 15-20 percig dolgozzunk a géppel.
- Ha látjuk már a tálban a „hólyagos” tésztát, egy konyharuhával takarjuk le és duplájára kelesszük meleg helyen.
- Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán 9 egyforma darabra vágom a tésztát.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe lazán, egymás mellé helyezzük a megformázott bucikat, letakarva még pihentetjük még 15 percig, majd a hamburgerzsemlék tetejét megkenjük egy darab felvert tojással.
- A hamburgerzsemlével telepakolt tepsit 180 C fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb.20 perc alatt megsütjük.
A házi készítésű hamburgerzsemle recept elkészítésekor gyermekünket is bevonhatjuk, a tészta hozzávalóinak adagolásakor, a tészta formázásakor. A sütését persze ne bízzuk gyerekekre, illetve a gyermek életkortól függően mindig tartsuk távol a sütő felülettő, soha ne hagyjuk őket felügyelet nélkül!
További sütemény recepteket ide kattintva talál.