info[kukac]gyermekkelvagyok.hu

Szoptatás alatti étkezés

Szoptatás alatti étkezés

Szoptatás alatti étkezés, vagyis mit együnk a szoptatási időszak alatt?

 

Egy felelős anyának már a gyermek megszületése előtt, illetve azt követően is az egyik legfontosabb dolog, amit nem szeretne figyelmen kívül hagyni, az a szoptatás alatti étkezés. Ennek jelentőségét sokan figyelmen kívül hagyják, holott a babának egyáltalán nem mindegy, hogy  az anyatejen keresztül mi jut a szervezetébe.

Az anyatejes szoptatás jelentősége

 

A baba megszületése után szinte minden anyukának az a legnagyobb félelme, hogy lesz-e elegendő anyateje, mellyel táplálni tudja a picit. Az biztos, hogy ha a babákat az anya mellére helyezzük beindul a szopóreflex náluk, ezáltal egy hormonális változás következik be az anya szervezetében. Minél többször helyezzük a babát az anyamellre, annál hamarabb indul meg az emlők tejbelövellése, annál több tej termelődik.

Az anyatejes szoptatás előnyei között meg kell, hogy említsük azt, hogy a szoptatás csökkenti a szülés utáni depresszió kialakulását, a stresszt, hozzájárul a szervezet gyorsabb, szülés utáni felépüléséhez az oxitocin nevezetű hormon termelésével.

A szoptatás során fejlődik és erősödik a baba immunrendszere, erősödik az arcizma, biztosítva van ezáltal a főbb tápanyagok gyors bejutása és felszívódása a szervezetbe.

Meg kell, hogy említsük, hogy a szoptatás csökkenti a hirtelen bölcsőhalál kockázatát, mivel  a gyakori szoptatás által gyakori a testközelség az anyával, ami ösztönzőleg hat a csecsemő életműködésére, légzésére.

Ahhoz, hogy elősegítsük az anyatej termelődését számtalan praktikát vethetünk be.

A legfontosabb, hogy pihenjünk amennyit csak tudunk. Ha idegesek, feszültek vagyunk csökken a tej termelődése és romlik annak minősége is.

Igyunk minél több vizet, melyet kiegészíthetünk levesekkel is. A szakemberek szerint a szoptatós édesanyáknak napi 2,5 liter folyadékot kell inniuk, mivel ilyenkor megnövekszik a szoptatós anya folyadék szükséglete. A megfelelő folyadékpótlás biztosítja a tejválasztást is a szoptatás ideje alatt.

A szoptatás ideje alatt is tovább folytathatjuk a terhesvitamin szedését, mivel  ezalatt is szükség van ám a megfelelő vitaminpótlásra mind az anya, mind a baba szervezetében.

Ajánlott ételek a szoptatás alatt (Szoptatás alatti étkezés)

 

Vannak úgynevezett tejserkentő gyümölcsök és zöldségek a homeopátiás bogyók, szoptatós teák mellett, melyek fogyasztásával is elősegíthetjük az anyatej termelését.  Ilyenek például, az alma, a banán, a dió, a tökmag, a körte, a narancs. Zöldségek közül megemlíthetjük például a céklát, az édesburgonyát, a sárgarépát, a sóskát, a sütőtököt, vagy a spenótot.

Szoptatás alatti étkezés gyümölcsök

Akárcsak a szilárd ételek hozzátáplálásakor, a szoptatáskor is figyelni kell arra, hogy nem-e vált ki az anyatejes szoptatás allergiás tüneteket a babánál.

Amennyiben a szoptatott babáknál erős hasfájást, véres székletet, vagy erős hányást (mely nem összetévesztendő a bukással!) veszünk észre az allergizálókat ki kell iktatni a szoptatós anyuka étkezéséből.

A nagymamák ajánlása közül nem hagyhatjuk ki a köménymagos leves és egyéb más rántott levesek fogyasztását, melyekkel garantált a bőséges anyatej termelődése. Aki kicsit édesebb szájú, annak feltétlenül meg kell kóstolnia a madártejet, mint tejserkentő csodát.

Tiltólistás ételek a szoptatás alatt

 

A szoptatás ideje alatt arra is figyelni kell, hogy mit ne egyen az anyuka.

A kávé és tea fogyasztását erősen vissza kell szorítani a szoptatás ideje alatt, mivel a bennük lévő koffeintartalom egy része átkerül az anyatejbe, amitől a baba nyűgös lesz. A napi 1 csésze tejeskávé talán még megengedett.

Szoptatás alatti káros étkezés

Semmiféleképpen ne fogyasszon a szoptatós anyuka nagyobb mennyiségű alkoholt! Az alkohol, mint minden más ital és étel szintén bekerül az anyatejbe és ezáltal a baba szervezetébe is, ami gátolhatja a baba fejlődését, növekedését. 1 pohár minőségi bor vagy alkoholmentes sör tejszaporító is lehet a népi bölcsesség szerint.

A puffasztó hatású zöldségek is a tiltó listán szerepelnek ezidő alatt. Ilyenek például a brokkoli, karfiol, karalábé, kelkáposzta. (minden ami „K” betűvel kezdődő zöldség)

A szoptatási időszak alatt kerüljük a túlzottan fűszeres és csípős ételek, valamint a citrusfélék fogyasztását, mivel a babáknál gyomorfájdalmat, nyűgösséget okozhat.

A szoptatás alatt felmerülő kérdéseinkkel nyugodtan forduljunk védőnőnkhöz, gyermekorvosunkhoz, akik biztosan készségesen segítenek kiigazodni ezen témakörben is.

További szülőknek szóló tartalmat ide klikkelve olvashat.

 

Gyermekkel vagyok

gyermekkelvagyok.hu