info[kukac]gyermekkelvagyok.hu

Vitaminok fajtái

Vitaminok fajtái

Vitaminok fajtái

 

Vitaminok fajtái szervezetünk működéséhez. A szervezet egészséges működése, fejlődése szempontjából fontos a vitaminok pótlása, melyet már gyermekkorban érdemes elkezdeni. Ugyan számos vitaminkészítmény áll rendelkezésünkre a gyógyszertárakban, drogériákban, de elsősorban azért a természetes gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával próbáljuk meg azokat pótolni.

Igyekeztünk egy vitamin kisokost összeállítani, mely segítségével könnyebben eligazodhatunk a vitaminok, ásványi anyagok világában.

Vitaminok

A-vitamin

Az A-vitamin az egyik legkorábban felfedezett vitamin, melyet a szervezet maga állít elő a béta-karotinból. Az A-vitamin számos módon hat a szervezetre. Fokozza az immunrendszer ellenálló képességét a fertőzésekkel (megfázás, torokgyulladás, influenza) szemben, közreműködik a bőr, a légző-és emésztőrendszer nyálkahártya épségének megőrzésében, közreműködik a fogak és csontok felépítésében. Az A-vitamin segíti elő a retinában lévő pigmentképződést, amely lehetővé teszi a látást, színlátást, védi a szem épségét.

Az A-vitamin hiánya látásromláshoz, a bőr és a nyálkahártya kiszáradásához vezethet, illetve lassítja a gyermek növekedését.

Az A-vitamint különböző módon vihetjük be a szervezetbe, például:

  • tej, és tejtermékek
  • tojássárga
  • saláta, petrezselyem, barack, sárgarépa
  • máj, tengeri hal fogyasztásával.

B-vitamin

A B-vitamin változatai fontos szerepet játszanak a szénhidrát anyagcserében, az energiatermelésben, a keringési rendszer és idegrendszer működésében.

A B-vitamint egy nagy családként szokták említeni, mivel egy összetett vitamin csoportról (B1,B2,B5, B6, B7,B12,B13 vitamin) beszélünk.

A B-vitaminnak szerepe van az agyműködésben, a figyelem és a koncentráció elősegítésében és fenntartásában.

A B-vitamin hiánya gyengeséget, neurológiai problémákat, hangulatingadozást, álmatlanságot eredményezhet.

B-vitamin forrás lehet például:

  • teljes kiőrlésű gabonafélék
  • sajtok, tejtermékek, élesztő
  • olajos magvak (figyeljünk oda az allergizáló tényezőkre!)
  • tengeri halak, máj
  • tojás, banán
  • szárnyas hús, pulykahús

C-vitamin

A C-vitamin az immunrendszer legjobb támogatója, küzd a baktériumok és vírusok ellen. Fokozza a vas felszívódását a szervezetben és hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez.

A nem megfelelő C-vitamin pótlás gyakori orrvérzést, vérszegénységet, skorbutot, ínygyulladást okozhat.

A tanulmányok szerint 1-10 éves kor között a gyermekek C-vitamin napi szükséglete 45 milligramm, 11 éves kortól 60-80 milligramm C-vitaminra van szükségük naponta. A cseppekben történő megfelelő C-vitamin adagolásról kérdezze meg gyógyszerészét!

Természetes C-vitamin forrás lehet például:

  • citrom, csipkebogyó,
  • alma, eper, kiwi, narancs,
  • brokkoli, burgonya, karfiol,káposzta, paradicsom,spárga, zöldpaprika (zöld színű zöldségek)

D-vitamin

Immunrendszer támogató szerepe mellett a D-vitamin a csontok és a fogak megerősítésében, a növekedésben játszik jelentős szerepet, valamint elősegíti a foszfor és a kalcium felszívódását és beépülését a csontokba.

A D-vitamin hiánya gyermekeknél angolkórt, a csontok fejlődésének zavarát, csonttörést, állandó álmosságot okozhat.

Gyermekek D-vitamin adagolása napi szinten:

  • Csecsemők 400-1000 NE
  • Gyermekek 1-6 év: 600-1000 NE
  • Gyermekek 6 év felett 600-1000 NE
  • Serdülők 800-1000 NE

(forrás:Budai Endokrin Központ)

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gyerekeknél kifejezetten oda kell figyelni a vitamin adagolására, tehát ne az ismerőseit kérdezze meg a pontos adagolási mennyiségről, hanem a gyermekorvosát!

Természetes D-vitamin forrásként említhetjük például:

  • hal, máj,
  • tojás
  • napfény hatása a legjobb D-vitamin forrás

E-vitamin

Az E-vitamin (tokoferol) segíti az idegrendszer, a szív, a vérkeringés helyes működését valamint erősíti az immunrendszert, a bőr szerkezetét.

Az E-vitamin hiánya idegi károsodást okozhat. Cseppekben történő adagolásáról kérdezze meg gyógyszerészét!

Természetes E-vitamin források lehetnek:

  • növényi olajok (-napraforgó,-búzacsíra,-tökmag,-oliva,-kukoricaolajok)
  • tojás
  • hüvelyesek, zöld leveles zöldségek, csírák
  • mogyoró, mandula

Természetes vitaminok

Ásványi Anyagok

A vitaminok  mellett az ásványi anyagok bevitele is fontos az egészséges fejlődéshez. A vitaminok fajtáin túlmenően ezért az ásványi anyagokról is tennénk említést.

Cink

A cinknek kiemelkedő szerepe van a szervezetben a vírusok és baktériumok elleni harcban, a sebgyógyulásban. A cink hiánya étvágytalanságot, növekedési zavart okozhat.

Természetes cink forrás például:

  • burgonya,  hüvelyesek, olajos magvak
  • hús, máj
  • tésztafélék
  • tej, tojás

Folsav

A folsav a vörösvértestek és a DNS termeléséhez, valamint a vérképzéshez is elengedhetetlenül fontos. Hiánya vérszegénységet okoz.

Természetes folsav forrás például:

  • brokkoli, spenót
  • répa, sárgadinnye, málna

Foszfor

A foszfor a gyerekek növekedésében, a csontok és fogak felépítésében fontos szerepet játszó ásványi anyag. Az idegrendszer működésében, a fehérje-, a szénhidrát- és zsíranyagcserében, az energiatárolásban nélkülözhetetlen. A foszfor hiánya a növekedés lelassulását, izomgyengeséget okozhat.

Természetes foszfor forrás lehet például:

  • tej
  • hús, hal
  • tojás
  • borsó, bab, olajos magvak

Kalcium

A kálcium nélkülözhetetlen az egészséges csontozat, fogazat fejlődésében, fenntartásában.

Természetes kálcium forrás például:

  • zöldfőzelékek
  • hüvelyesek, diófélék, zöld színű zöldségek
  • tejtermékek

 

Vitamin tájékoztató

 

Magnézium

A magnéziumnak a csontok és a fogak felépítésében van fontos szerepe, valamint a szív, az ideg- és izomműködésben. A magnézium hiánya idegrendszeri problémákat okoz. A gyerekek étrendjét érdemes kiegészíteni magnéziummal és D-vitaminnal, így segítve a kalcium hasznosulását.

Természetes magnézium forrás lehet például:

  • zöld színű zöldségek
  • teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek

Vas

A vas az oxigén vérben történő szállításában, az izmok építésében játszik szerepet.

Természetes vas forrás lehet:

  • bab, lencse, csicseriborsó, kakaó
  • máj, spenót, cékla
  • sovány vöröshús, máj, sertéshús

A vitaminok, ásványi anyagok bevitelénél arra ügyeljünk, hogy soha ne adagoljuk túl, mert túlzott bevitelük is, akárcsak a hiányuk veszélyekkel járhat! Ha nem biztos abban, hogy pontosan melyik vitaminból mennyit adagolható, abban az esetben mindenképp kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét!

A vitaminok és ásványi anyagok fajtái mellett az őszi immunerősítés felnőtteknek, illetve az immunerősítés gyerekeknek című cikkeinket is ajánljuk figyelmükbe.

 

Gyermekkel vagyok

gyermekkelvagyok.hu