Vitaminok fajtái
Vitaminok fajtái szervezetünk működéséhez. A szervezet egészséges működése, fejlődése szempontjából fontos a vitaminok pótlása, melyet már gyermekkorban érdemes elkezdeni. Ugyan számos vitaminkészítmény áll rendelkezésünkre a gyógyszertárakban, drogériákban, de elsősorban azért a természetes gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával próbáljuk meg azokat pótolni.
Igyekeztünk egy vitamin kisokost összeállítani, mely segítségével könnyebben eligazodhatunk a vitaminok, ásványi anyagok világában.
Vitaminok
A-vitamin
Az A-vitamin az egyik legkorábban felfedezett vitamin, melyet a szervezet maga állít elő a béta-karotinból. Az A-vitamin számos módon hat a szervezetre. Fokozza az immunrendszer ellenálló képességét a fertőzésekkel (megfázás, torokgyulladás, influenza) szemben, közreműködik a bőr, a légző-és emésztőrendszer nyálkahártya épségének megőrzésében, közreműködik a fogak és csontok felépítésében. Az A-vitamin segíti elő a retinában lévő pigmentképződést, amely lehetővé teszi a látást, színlátást, védi a szem épségét.
Az A-vitamin hiánya látásromláshoz, a bőr és a nyálkahártya kiszáradásához vezethet, illetve lassítja a gyermek növekedését.
Az A-vitamint különböző módon vihetjük be a szervezetbe, például:
- tej, és tejtermékek
- tojássárga
- saláta, petrezselyem, barack, sárgarépa
- máj, tengeri hal fogyasztásával.
B-vitamin
A B-vitamin változatai fontos szerepet játszanak a szénhidrát anyagcserében, az energiatermelésben, a keringési rendszer és idegrendszer működésében.
A B-vitamint egy nagy családként szokták említeni, mivel egy összetett vitamin csoportról (B1,B2,B5, B6, B7,B12,B13 vitamin) beszélünk.
A B-vitaminnak szerepe van az agyműködésben, a figyelem és a koncentráció elősegítésében és fenntartásában.
A B-vitamin hiánya gyengeséget, neurológiai problémákat, hangulatingadozást, álmatlanságot eredményezhet.
B-vitamin forrás lehet például:
- teljes kiőrlésű gabonafélék
- sajtok, tejtermékek, élesztő
- olajos magvak (figyeljünk oda az allergizáló tényezőkre!)
- tengeri halak, máj
- tojás, banán
- szárnyas hús, pulykahús
C-vitamin
A C-vitamin az immunrendszer legjobb támogatója, küzd a baktériumok és vírusok ellen. Fokozza a vas felszívódását a szervezetben és hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez.
A nem megfelelő C-vitamin pótlás gyakori orrvérzést, vérszegénységet, skorbutot, ínygyulladást okozhat.
A tanulmányok szerint 1-10 éves kor között a gyermekek C-vitamin napi szükséglete 45 milligramm, 11 éves kortól 60-80 milligramm C-vitaminra van szükségük naponta. A cseppekben történő megfelelő C-vitamin adagolásról kérdezze meg gyógyszerészét!
Természetes C-vitamin forrás lehet például:
- citrom, csipkebogyó,
- alma, eper, kiwi, narancs,
- brokkoli, burgonya, karfiol,káposzta, paradicsom,spárga, zöldpaprika (zöld színű zöldségek)
D-vitamin
Immunrendszer támogató szerepe mellett a D-vitamin a csontok és a fogak megerősítésében, a növekedésben játszik jelentős szerepet, valamint elősegíti a foszfor és a kalcium felszívódását és beépülését a csontokba.
A D-vitamin hiánya gyermekeknél angolkórt, a csontok fejlődésének zavarát, csonttörést, állandó álmosságot okozhat.
Gyermekek D-vitamin adagolása napi szinten:
- Csecsemők 400-1000 NE
- Gyermekek 1-6 év: 600-1000 NE
- Gyermekek 6 év felett 600-1000 NE
- Serdülők 800-1000 NE
(forrás:Budai Endokrin Központ)
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gyerekeknél kifejezetten oda kell figyelni a vitamin adagolására, tehát ne az ismerőseit kérdezze meg a pontos adagolási mennyiségről, hanem a gyermekorvosát!
Természetes D-vitamin forrásként említhetjük például:
- hal, máj,
- tojás
- napfény hatása a legjobb D-vitamin forrás
E-vitamin
Az E-vitamin (tokoferol) segíti az idegrendszer, a szív, a vérkeringés helyes működését valamint erősíti az immunrendszert, a bőr szerkezetét.
Az E-vitamin hiánya idegi károsodást okozhat. Cseppekben történő adagolásáról kérdezze meg gyógyszerészét!
Természetes E-vitamin források lehetnek:
- növényi olajok (-napraforgó,-búzacsíra,-tökmag,-oliva,-kukoricaolajok)
- tojás
- hüvelyesek, zöld leveles zöldségek, csírák
- mogyoró, mandula
Ásványi Anyagok
A vitaminok mellett az ásványi anyagok bevitele is fontos az egészséges fejlődéshez. A vitaminok fajtáin túlmenően ezért az ásványi anyagokról is tennénk említést.
Cink
A cinknek kiemelkedő szerepe van a szervezetben a vírusok és baktériumok elleni harcban, a sebgyógyulásban. A cink hiánya étvágytalanságot, növekedési zavart okozhat.
Természetes cink forrás például:
- burgonya, hüvelyesek, olajos magvak
- hús, máj
- tésztafélék
- tej, tojás
Folsav
A folsav a vörösvértestek és a DNS termeléséhez, valamint a vérképzéshez is elengedhetetlenül fontos. Hiánya vérszegénységet okoz.
Természetes folsav forrás például:
- brokkoli, spenót
- répa, sárgadinnye, málna
Foszfor
A foszfor a gyerekek növekedésében, a csontok és fogak felépítésében fontos szerepet játszó ásványi anyag. Az idegrendszer működésében, a fehérje-, a szénhidrát- és zsíranyagcserében, az energiatárolásban nélkülözhetetlen. A foszfor hiánya a növekedés lelassulását, izomgyengeséget okozhat.
Természetes foszfor forrás lehet például:
- tej
- hús, hal
- tojás
- borsó, bab, olajos magvak
Kalcium
A kálcium nélkülözhetetlen az egészséges csontozat, fogazat fejlődésében, fenntartásában.
Természetes kálcium forrás például:
- zöldfőzelékek
- hüvelyesek, diófélék, zöld színű zöldségek
- tejtermékek
Magnézium
A magnéziumnak a csontok és a fogak felépítésében van fontos szerepe, valamint a szív, az ideg- és izomműködésben. A magnézium hiánya idegrendszeri problémákat okoz. A gyerekek étrendjét érdemes kiegészíteni magnéziummal és D-vitaminnal, így segítve a kalcium hasznosulását.
Természetes magnézium forrás lehet például:
- zöld színű zöldségek
- teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek
Vas
A vas az oxigén vérben történő szállításában, az izmok építésében játszik szerepet.
Természetes vas forrás lehet:
- bab, lencse, csicseriborsó, kakaó
- máj, spenót, cékla
- sovány vöröshús, máj, sertéshús
A vitaminok, ásványi anyagok bevitelénél arra ügyeljünk, hogy soha ne adagoljuk túl, mert túlzott bevitelük is, akárcsak a hiányuk veszélyekkel járhat! Ha nem biztos abban, hogy pontosan melyik vitaminból mennyit adagolható, abban az esetben mindenképp kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét!
A vitaminok és ásványi anyagok fajtái mellett az őszi immunerősítés felnőtteknek, illetve az immunerősítés gyerekeknek című cikkeinket is ajánljuk figyelmükbe.