Édes palacsinta recept lépésről-lépésre
Készítse el Ön is az édes palacsinta recept alapján ezt az egyszerű, de szinte mindenki által kedvelt finomságot különböző töltelékekkel.
Hozzávalók 15 darab palacsintához
- 2 egész tojás
- 1 csipetnyi só
- 3 evőkanál kristálycukor
- 15 evőkanál liszt (ahány darab palacsintát akarunk, annyi kanál lisztet rakjunk a masszához)
- 1 dl szénsavas víz
- sütéshez olaj
- 500 ml tej
A palacsinta tészta elkészítése
A palacsinta tészta elkészítéséhez egy tálban összekeverjük csomómentesre a 2 egész tojást, a kristálycukorral, a sóval. Ezt követően fokozatosan hozzáadagoljuk a lisztet és a tejet, majd tovább kavarjuk robotgéppel vagy habverővel, vigyázva szintén arra, hogy ne csomósodjon össze a masszánk. Ez bármelyik palacsinta recept elkészítésénél lényeges!
A palacsinta tészta híg, tejszín sűrűségű legyen. Ha nagyon sűrűsnek találjuk akkor hígíthatjuk tejjel vagy szénsavas vízzel még. Ha híg, „gyenge” a palacsinta tészta masszánk, akkor még egy tojással vagy tésztával elkevert liszttel sűrűsíthetjük.
Ha készen van a tejszín sűrűségű palacsinta tésztánk, azt 40 percig pihentetjük.
Pihentetés után a palacsinta sütőnket felmelegítjük, pici olajat csurgatunk bele, majd egy kis merőkanálnyi palacsinta tészta masszát öntünk a sütőbe. A masszát elegyengetjük a sütő körkörös mozgatásával.
Először készítsünk egy próbasütést melyből láthatjuk, hogy megfelelő állagú lett-e a palacsinta tésztánk.
Sütés során, amikor a tészta széle pirulni kezd, azt palacsintalapáttal, vagy széles pengéjű késsel megfordítjuk. A másik oldala már pillanatok alatt megpirul. A palacsinta forgatásánál ügyeljünk arra, hogy pl. kés, villa és egyéb ilyen fém eszköz esetén a palacsintasütőnk felületét megsérthetjük.
Az elkészült palacsintákat ízlés szerint tölthetjük kakaóval, lekvárral, a manapság eléggé divatos és persze a gyermekek egyik kedvenc édességével, a nutellával, vagy épp banánnal, túróval, dióval, stb…. A mi családunkban a Nutella és banán karikás töltelék kombinációja eléggé kedvelt.
A töltelékkel ellátott palacsintát csavarjuk fel és már fogyaszthatjuk is.
Tipp: A tűzhely lángja ne legyen túl erős, mert a tészta sok zsiradékot vesz fel és megég. A jó palacsinta papírvékony.
Túrótöltelék a palacsintához
- 20 dkg túró
- 1 tojás
- 1 evőkanál tejföl (elhagyható)
- 5 dkg. cukor
- reszelt citromhéj
A túrót szitán törjük át, keverjük hozzá a tojássárgáját, a felvert tojásfehérjét, az 1 evőkanál tejfölt, a cukrot, és kevés reszelt citromhéjat ízlés szerint. Ha elkészültünk az elegyünkkel töltsük a túrótölteléket a palacsintára.
Az édes palacsinta recept elkészítésekor gyermekünket is bevonhatjuk, a palacsinta tészta hozzávalóinak adagolásakor, a töltelékek kiválasztásnál. A palacsinta sütését persze ne bízzuk gyerekekre, illetve a gyermek életkortól függően mindig tartsuk távol a sütő felülettő, soha ne hagyjuk őket felügyelet nélkül!
További sütemény recepteket ide kattintva talál.