A túróval töltött, készült süteményeket szinte mindenki szereti és ha túró, akkor következzen sokak kedvence, a Rákóczi Túrós sütemény, melynek elkészítése nem fog gondot okozni.
Hozzávalók a Rákóczi túrós tésztájához
- 24 dkg liszt,
- 12 dkg vaj,
- 6 dkg cukor,
- 1 tojássárga,
- 1 sütőpor,
- 1 dl tejföl,
- 1 citrom héja
Rákóczi túrós töltelék elkészítéséhez hozzávalók
- 75 dkg túró,
- 12 dkg cukor,
- 3 tojás,
- 1 vaniliás cukor,
- 1 citrom héja,
- 1 evőkanál zsemlemorzsa,
- mazsola (aki szereti)
A Rákóczi túrós tetejére a hab: 3 tojásfehérje, 15 dkg cukor.
A Rákóczi túrós sütemény elkészítése
- Első lépésként a liszthez adjuk hozzá a cukrot, a sütőport, majd morzsoljuk bele a felkockázott hideg vajat, tejfölt és tojássárgát.
- A fenti, összegyúrt tésztát 30 percre folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe.
- Ameddig a tészta a hűtőben pihen, készítsük el a Rákóczi túrós túrótöltelékét.
- A Rákóczi túrós töltelékéhez a túrót keverjük ki a cukorral, a tojássárgákkal, a vaniliás a cukorral, a citromhéjjal és a zsemlemorzsával. A tojásfehérjéket verjük fel kemény habnak, majd a felvert habot óvatosan keverjük hozzá a túróhoz.
- A 30 perc elteltével vegyük ki a hűtőből a tésztát, nyújtsuk ki, villával szurkáljuk meg és sütőpapírral kibélelt, (kb. 37×24 cm nagyságú tepsibe) 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig süssük elő egy picit.
- 10 perc elteltével vegyük ki a sütőből a tésztát, vékonyan kenjük meg azt baracklekvárral és simítsuk rá a túrótölteléket. Ezt követően tegyük vissza a sütőbe a tésztát és süssük még 20-25 percig.
- A sütési idő leteltét követően 3 db. tojásfehérjét verjünk kemény habbá, majd apránként adjuk hozzá a cukrot, és folytassuk a hab felverését.
- A felvert tojásfehérjés habot töltsük csillagcsöves habzsákba és a sütőből kivett tésztára húzzunk csíkokat keresztbe a tésztán a habból.
- Közben a sütő hőfokát vegyük le 120 Celsius fokra.
- Ha készen vagyunk a fenti rácsozással, tegyük vissza a Rákóczi túróst a sütőbe és kb. 15-20 percig süssük tovább.
- Ha megsült a tészta, nyomjunk a rácsközökbe zacskóból baracklekvárt.
Tipp: Mikor már készen vagyunk a süteménnyel hagyjuk teljesen kihűlni azt és csak ezután szeleteljük fel forró vízbe mártott késsel.
A Rákóczi túrós sütemény recept elkészítésekor gyermekünket is bevonhatjuk, a tészta, töltelék hozzávalóinak adagolásakor, a tészta formázásakor. A sütését persze ne bízzuk gyerekekre, illetve a gyermek életkortól függően mindig tartsuk távol a sütő felülettő, soha ne hagyjuk őket felügyelet nélkül!
További sütemény recepteket ide kattintva talál.