info[kukac]gyermekkelvagyok.hu

Rákóczi túrós sütemény recept

Rákóczi túrós sütemény recept

A túróval töltött, készült süteményeket szinte mindenki szereti és ha túró, akkor következzen sokak kedvence, a Rákóczi Túrós sütemény, melynek elkészítése nem fog gondot okozni.

Hozzávalók a Rákóczi túrós tésztájához

  • 24 dkg liszt,
  • 12 dkg vaj,
  • 6 dkg cukor,
  • 1 tojássárga,
  • 1 sütőpor,
  • 1 dl tejföl,
  • 1 citrom héja

Rákóczi túrós töltelék elkészítéséhez hozzávalók

  • 75 dkg túró,
  • 12 dkg cukor,
  •  3 tojás,
  • 1 vaniliás cukor,
  • 1 citrom héja,
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa,
  • mazsola (aki szereti)

A Rákóczi túrós tetejére a hab: 3 tojásfehérje, 15 dkg cukor.

A Rákóczi túrós sütemény elkészítése

 

  1. Első lépésként a liszthez adjuk hozzá a cukrot, a sütőport, majd morzsoljuk bele a felkockázott hideg vajat, tejfölt és tojássárgát.
  2. A fenti, összegyúrt tésztát 30 percre folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe.
  3. Ameddig a tészta a hűtőben pihen, készítsük el a Rákóczi túrós túrótöltelékét.
  4. A Rákóczi túrós töltelékéhez a túrót keverjük ki a cukorral, a tojássárgákkal, a vaniliás a cukorral, a citromhéjjal és a zsemlemorzsával. A tojásfehérjéket verjük fel kemény habnak, majd a felvert habot óvatosan keverjük hozzá a túróhoz.
  5. A 30 perc elteltével vegyük ki a hűtőből a tésztát, nyújtsuk ki, villával szurkáljuk meg és sütőpapírral kibélelt, (kb. 37×24 cm nagyságú tepsibe) 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig süssük elő egy picit.
  6. 10 perc elteltével vegyük ki a sütőből a tésztát, vékonyan kenjük meg azt baracklekvárral és simítsuk rá a túrótölteléket. Ezt követően tegyük vissza a sütőbe a tésztát és süssük még 20-25 percig.
  7. A sütési idő leteltét követően 3 db. tojásfehérjét verjünk kemény habbá, majd apránként adjuk hozzá a cukrot, és folytassuk a hab felverését.
  8. A felvert tojásfehérjés habot töltsük csillagcsöves habzsákba és a sütőből kivett tésztára húzzunk csíkokat keresztbe a tésztán a habból.
  9. Közben a sütő hőfokát vegyük le 120 Celsius fokra.
  10. Ha készen vagyunk a fenti rácsozással, tegyük vissza a Rákóczi túróst a sütőbe és kb. 15-20 percig süssük tovább.
  11. Ha megsült a tészta, nyomjunk a rácsközökbe zacskóból baracklekvárt.

Tipp: Mikor már készen vagyunk a süteménnyel hagyjuk teljesen kihűlni azt és csak ezután szeleteljük fel  forró vízbe mártott késsel.

A Rákóczi túrós sütemény recept  elkészítésekor gyermekünket is bevonhatjuk, a tészta, töltelék  hozzávalóinak adagolásakor, a tészta formázásakor. A sütését persze ne bízzuk gyerekekre, illetve a gyermek életkortól függően mindig tartsuk távol a sütő felülettő, soha ne hagyjuk őket felügyelet nélkül!

További sütemény recepteket ide kattintva talál.

Gyermekkel vagyok

gyermekkelvagyok.hu

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk, szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltakat.
Elfogad
Elutasít
Cookie beállítás